Oskrunjena velika noč z Vendetto, Mortal Factor in Shadow’s Far (2009)
Objavljeno 20.04.2009 v iz domačih logov & muzika & na splošno | Komentiranje omogočeno

Kraj: Izbruhov bazen, Kranj
Datum koncerta: 11. april 2009
Število obiskovalcev: 100
Cena karte: 12€

Torej, medtem, ko so povsod po Sloveniji pekli potice, barvali jajca, kuhali/pekli mrtve pujse, ribali hren, slavili dan, ko so “odrešenika” pred 2000 leti pribili na križ in množično vandrali k “žegnu”, da so jim farji polivali futr, smo metalci vandrali v gorenjsko metropolo, v bivši bazen na pošteno dozo trasha, ker smo že malo pogrešali piskanje v ušesih in poštenega mačka. Na ta praznični dan se je namreč imela zgoditi prava veselica, saj so se v naši krajih ustavile nemške trash legend(ic)e Vendetta, v spremljavi švicarskega žurersko/trasherskega/core dvojca Shadow’s Far in Mortal Factor, za piko na i pa so organizatorji navrgli še domače žagarje Eruption. In lepo je bilo spet iti v Kranj, kjer bo očitno resno zaživel prostor alternativne/underground kulture, ter poskrbel, da bodo slej ko prej po Sloveniji spet z visokimi plameni na vrhovih hribov gorele cerkve. Čakamo…

Torej, celotna zadeva naj bi se začela ob devetih. Ne vem sicer zakaj, čisto dovolj pozno bi bilo, če bi se vse skupaj začelo od osmih. No, seveda se je vse skupaj še malo zavleklo, kar zbranih metalcev seveda ni motilo, ker so lahko na parkirišču mirno pili in si izmenjavali novice.

Nekje ob pol desetih so na oder prišli lokalci Eruption, ki jih tudi publika več kot dobro pozna in kljub temu, da jim je na začetku precej nagajal zvok, to ni motilo žura. Fantje so imeli lani bolj malo koncertov zaradi težav s postavo, sedaj pa se novi basist in kitarist v skupini in na odru več kot očitno počutita zelo domače in kar smo videli, je bil (kot se je kasneje izkazalo) najbolj obiskan nastop večera. Kot že rečeno jim je na začetku malo zagodel tonski škrat, nekje proti koncu koncerta je še ritem kitaristu šla struna, ampak je bila zadeva urejena v roku enega komada, da jim pa en monitor ne dela pa publike itak ni motilo. Ne vem zakaj bi jih? Sej so fantje (kot vedno) pičili pravi trash, izzvali manjši mosh pit, imeli celo vrsto slemajočih fanov in več kot očitno so bili zelo všeč tudi Amande-ju (pevcu Mortal Factor), ki je bil pa itak dežurni žurer večera in med nastopom Eruption daleč najbolj “razgiban” član publike. Njihove godbe sicer ne poznam v nianse, mislim pa da so odigrali dva nova komada, pa zdi se mi, da se je tudi Buco na vokalih malo umiril (manj visokega “dretja”), tako da je pred fanti zagotovo svetla prihodnost in upajmo, da jih bomo letos in tudi v prihodnjih letih še velikokrat videli na odrih, v vsaj tako dobri formi, kot so se predstavili tokrat. Ej, fantje, a bomo kakšno plato dočakali preden bomo dedki?

Po (pre)dolgi pavzi, med katero se je na prizorišču tudi precej shladilo (in ne, mrzlo pivo ne pomaga, da bi se človek ogrel (preverjeno)(je pa res, da se človek bolje počuti po pivu, štirih, …)) je na oder pribrzela prva polovica švicarskega predvozaškega dvojčka: Mortal Factor. Dvorane jim žal ni uspelo napolnit, mislim, da je večina publike prišla pogledat komad ali dva, potem pa odšla ven naprej pit, čeprav so po moje predstavili najboljši nastop večera. Koliko je meni znano fantje še niso posneli albuma, čeprav obstajajo od leta 2003. Imajo izdan en promo, sodelovali so na številnih kompilacijah, imajo obsežno koncertno kilometrino, albuma pa od nikoder. Škoda. No, fantje streljajo ubijalski death/trash/core, meni osebno so dvignili vse dlake na telesu in vse lase (kar jih še premorem), v trenutku sem pozabil, da je v prostoru precej hladno in njihov nastop mi je ob prijetnem pozibavanju v bokih in kolenih (pa malo tudi v vratu) hitro minil. Kot sem že dejal, škoda da jih ni gledalo več ljudi. Čeprav so ga fantje (predvsem pevec) pošteno žurali in bili zadovoljni z odzivom maloštevilne publike (po moje cca. 50-60 ljudi), ki je spremljala njihov nastop. Njihova glasba sicer ne premore veliko izvirnosti, se pa v okviru žanra, ki ga preigravajo in v okviru obvladovanja svojih inštrumentov (na precej visokem nivoju) izjemno dobro znajdejo. Njihova mešanica žaganja/breakdownov/blast beatov(čeprav so ti res bolj redki)/screamov in growlov gre lepo v uho, in marsikateri novodobni “kao” black-metalec bi se lahko pri njih učil agresije. Če se prišteje še pevec, ki s svojimi (takole čez palec) malo manj kot 190 cm in (vsaj 120 kilami) nori, leta, skače po odru (in med publiko), ter v polnem šprintu iz sebe iztisne res živalske growle (marsikateri skandinavski Johann bi se lahko kaj naučil pri njemu…) veste, da ste zamudili resno trash veselico. Na forumih sem sicer zasledil, da ljudem (zakaj na forumih pišejo le tisti, ki si pogledajo komad ali dva, potem grejo pa ven pit?) nisi bili ravno všeč, meni pa so bili definitivno najboljši band večera. In če boste po You Tubeu gledali njihove posnetke (ki jih ni malo) vedite, da jim ti posnetki, glede na videno v Kranju, ne delajo usluge. Zvok je bil super, fantje in publika za žur in 40 minut je minilo kot bi mignil. Pa je bilo treba spet na mraz na pivo, protikadilski zakon pač!

In spet je minila predolga pavza (ta večer se je res kar vlekel) preden so na oder prišli še zadnji predvozači, spet Švicarji Shadow’s Far. Skupaj po zemlji družno gomazijo že od leta 1997, vendar so v tem času uspeli izdati le en EP “Lost In Contemplation” leta 2004 in leta 2007 prvi (in zaenkrat edini) album “Eleven Sins”. Njihova glasba je pravoverni agresivni trash, ki se več kot očitno navezuje na zgodnji, agresivni nemški trash in o katerem se ne da napisati praktično nič novega. Je pa res, da bi bilo najbrž bolje, če bi z Mortal Factor zamenjali vrstni red nastopanja, ampak to je že druga zgodba. No, publika zbrana pod odrom je bila spet malo številna, morda jih je spremljalo kakih 40 ljudi, od tega je bila večina precej statična, razen pevca Mortal Factor, ki je s pivom v roki skakal, norel, vpil, slemal, šprintal gor in dol (bo treba preverit, če je včasih treniral tek) in poskušal izzvati mosh pit (deloma mu je pri dveh komadih uspelo), vendar prave interakcije med publiko in zasedbo ni bilo. Žal. Mislim, da bi si fantje kljub nepoznanosti v naših krajih zaslužili več publike in najbrž tudi boljši odziv, saj je njihova glasba za vsakega pravega agresivno/smrdečega trasherja balzam za ušesca. No, obstaja tudi opcija, da je bil folk prepijan, kar glede na dolge pavze in količino praznih flaš od piva/vina/žganja pred palcom niti ni nemogoče. Tako pa so fantje maloštevilno publiko popeljali skozi večino komadov iz njihovih obeh izdaj in se sami ob tem izdatno zabavali, kar pa je nenazadnje tudi nekaj vredno. Če vas zanima kako zvenijo, pojdite na njihovo spletno stran, kje so lahko “dolpotegnete” njihov EP (in to zastonj), pa boste videli, da ste zamudili pravo trash veselico, če vas tistega večera ni bilo oz. ste med njihovim nastopom kje drugje tankali poceni vino ali pa domač šnops.

In (neverjetno) po še eni predolgi pavzi (a mi lahko kdo razloži, v čemu je finta, da za nastop banda že popolnoma pripravljen oder sameva še dobrih 20 minut??) so nas ob enih (!?) zjutraj s svojim nastopom končno počastili še Vendetta. Zasedba, ki sodi v drugo generacijo nemškega trash metala (in po moje tudi v drugo ligo, čeprav imajo svoje svetle trenutke) nas od leta 2007 spet razveseljuje s svojim igranjem, čeprav album “Hate” sigurno ne dosega njihovih izdaj iz 80-ih let prejšnjega stoletja (“Go And Live… Stay And Die” – 1987 in “Brain Damage” – 1988). Pri nas so se po lanskem nastopu na Metal Maniji v Komnu ustavili že drugič, vendar njihov nastop ni bil nič posebnega. Če najprej obdelamo tehnično plat nastopa je treba priznati, da je bil zvok dober, vendar nekako prazen. Vse skupaj me je spominjalo na zadnji nastop Kretor na MC v Tolminu leta 2007, ko je teoretično tud vse klapalo (publika, zvok, …) vendar je band v sam nastop vložil točno 12% svoje energije. In isti so naredili Vendetta tega večera. Za trasherje so bili ODLOČNO prestatični, kontakt s publiko je bil prisiljen in naučen (mislim, da si tako znan band kljub temu, da jih gleda 50 ljudi ne bi smel privoščiti takega odnosa do svojih fanov), in če promovirajo turnejo kot turnejo, na kateri bodo igrali prva dva albuma skoraj v celoti bi to lahko potem tudi naredili.

To je to, kratko in jedrnato. Bil sem razočaran, ker je delovalo, kot da se fantom ob tako pozni uri ne da igrati (zanimivo bi bilo vedeti, če so sami hoteli nastopit tako pozno…) in domov smo šli z grenkim okusom v ustih in najbž se nam je vse zdelo, da bi bilo bolje, če bi tega večera igrale le prve tri zasedbe, v malo premešanem vrstem redu, da bi nam potem ostalo še dovolj moči, da se ga pošteno napijemo. Hudirja, mislim, da sem šel prvič v življenju iz trash koncerta domov skoraj v ravni črti…

reportaža objavljena tudi na www.rockline.si

fotogalerija na www.rockline.si

  • Share/Bookmark
 

Komentiraj

Ime (obvezno)

e-poštni naslov (ne bo prikazan) (obvezno)

Spletna stran

Vaš komentar:

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !


Išči

Kategorije

Povezave